Koniec z „fastfoodami” w szkołach

AKTUALNOŚCI - SAS 3 / 2014

W dniu 4 lutego 2014 r. Rząd zajął stanowisko wobec poselskiego projektu nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Posłowie uznali, że konieczne jest wprowadzenie zakazu sprzedaży lub podawania w placówkach przedszkolnych, szkolnych oraz opiekuńczo-wychowawczych środków spożywczych, zawierających takie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, soli i cukru, które spożywane w nadmiarze mogą być przyczyną wielu przewlekłych chorób dietozależnych. Zakazem mają być objęte m.in. niektóre ciastka, produkty mleczne i zbożowe, napoje energetyzujące, przekąski oraz produkty typu fast food i instant. Rząd pozytywnie zaopiniował projekt, z zastrzeżeniem, że konieczne jest jego dostosowanie do obowiązującego prawa, a zwłaszcza prawodawstwa Unii Europejskiej.

WRÓĆ DO SPISU TREŚCI

Wydawca: SKIBNIEWSKI MEDIA, Warszawa